Säsong -20

Mitt i tider med hot om COVID-19. Det är väl det som är samhällets stora huvudbry just nu. Hur fungerar samhället, hur kommer det fungera och vart slutar det?
Jag har sett att flertalet cross- och enduro-evenemang redan har ställt in eller flyttats fram. Jag kan förstå orsaken till det, men min åsikt kring allt det här med COVID-19 känns lite väl hysteriskt. Att folk hamstrar toapapper. Va? Det gapar tomt i vissa hyllor i butikerna. Men i alla fall verkar det inte som om det blir något större isolering i sverige.

Jag har börjat året med att vara utomlands. Var i Thailand i 14 dagar, så jag missade de två första vintercupdeltävlingarna. Den tredje körde jag i Tibro dagen efter att jag kom hem. Gött trött och jetlag. Gick väl ingen höjdare. Därefter körde jag fjärde deltävlingen i Tidaholm. Där kraschade jag ganska rejält, men körde ändå klart. Jag fick rejält ont i revbenen efter smällen och valde att avstå nästa tävling. Även sjätte och sista deltävlingen avstod jag eftersom jag fortfarande hade lite känning i revbenen men jag blev också förkyld.

Förberedelser…
Nu har jag i alla fall varit upp på crosshojen igen. Den har fått ny kolv och kolvkedja. Samt så har stötdämparen fått sig en service och lite uppgradering. Jag har köpt nya stövlar, kläder och hjälm. Allt går i svart och hojen kommer vara vit.

Den 14/3 hade MA Lerum hyrt Edsvärabanan för organiserad träning. Det frös faktiskt på under natten så jag började med att köra min endurohoj med dubbdäck på förmiddagen. Men när det hade tinat upp så bytte jag till crossen.

Även i år kommer jag att köra på min Huskvarna FC 450 -18. Jag kommer att köra i serien med MA Lerum och har kvar nummer 79. I VGC har jag i år fått tag i nummer 5.
Nu här i mitten av mars åkte jag på en ny förkylning. En riktig dunderförkylning faktiskt. Hela familjen har varit utslagen några dagar här. Men snart ska jag försöka komma igång och träna igen så får vi se om det blir några tävlingar här i april-maj med tanke på COVID-19 situationen.

Serietävling Sunne

Ja, jag vet att jag har missat att skriva om CEC Racing VGC tävlingen i Motala. Men det finns i alla fall videos på YouTube.

Nu har jag varit med MA Lerum serielag och kört i Sunne i alla fall. Åkte upp på fredag eftermiddag och var uppe vid 19:20 och checkade in på Sunne Hembygdsgård B&B. Sedan åkte jag ut till banan för lite häng i depån med de andra i laget. Vi hade en jättetrevligt fredagskväll men det var lite kyligt. Jag sov tyvärr inte bra under natten heller. Jag var tillbaka på B&B vid ca 23-tiden men jag somnade inte förrän närmare 04:00. Lite tungt.

Men vädret visade sig från sin bästa sida under lördagen. Strålande sol hela dagen. Efter träning fick jag köra körkval två för att försöka ta mig en plats i A-final. Jag var sådär med i starten men körde upp mig till 12:e plats som bäst. Top 15 går till A-final. Jag tappade tre på sista varvet men tog i alla fall en 15:e och sista plats till A-finalen. Så vi var två från laget som lyckades kval till A.

Som sist inkvalad till A fick jag också välja grindplats sist. Eller välja och välja. Jag fick ta den som var kvar, längst ut till vänster. Den ligger för långt ut och ca 2 m utanför banan så det blir inte lätt att göra någon bra start.
Jag kom väl iväg någonstans 2/3 ner i fältet. Banan var jobbig men jag kämpade på bra och slutade 22. Det är jag ganska nöjd med.
Film från A-final 1:

Sedan var det bara att försöka ta igen så mycket kraft man kunde inför A-final nummer två. Även här då sist ut på grinden och fick plats längst till vänster. Jag kände mig hyfsat stark när jag körde och tyckte jag höll hyfsat bra temp hela heatet.
Film från A-final 2:

Laget slutade på en fin sjätte plats för dagen.

Dagen resultat. (Lag)
1. Sunne MX
2. Carlsborgs MK
3. FMCK Borås
4. Hisingens MK
5. Skara MK
6. MA Lerum
7. Falköpings MK
8. Skene MS
9. Getinge MK

Tabellen totalt.
1. Sunne MX
2. Getinge MK
3. Skara MK
4. Carlsborgs MK
5. Hisingens MK
6. Falköpings MK
7. MA Lerum
8. FMCK Borås
9. Skene MS

CEC Racing VGC, Hallsberg

Tillbaka till Hallsberg, en bana som jag har lite hatkärlek till. Jag tycker banan är rolig men jag har av någon anledning svårt för att köra bra där.
Jag var och tränade lite i Edsvära på onsdagen innan för att jag ville få lite känslan för sandåkning. I Edsvära kändes det bra och jag var taggad inför söndagens batalj i Hallsberg. Fredag till lördag innan bestod av besök på dop i Stockholm så jag var inte hemma förrän runt 21-tiden på lördag kväll så jag kunde inte åka upp kvällen innan. Så, klockan ställdes på 04:20 och jag åkte hemifrån 05:10. Sträckkörde upp till Hallsbergs motocrossbana och var upp ca 07:30. Hittade mina vänner från Floda att slå läger med och sedan började jag ladda inför att köra.

Seedad som nummer 24 i grupp tre är ganska hyfsat känner jag. Men ut på träningen så kändes det jobbigt. Jag fick inte till något flyt på banan och de nybyggda delarna på banan fick jag inte riktigt att stämma heller. Jag gjorde 26:e tid i min grupp vilket är hyfsat okej ändå.

När det var tidskval hade vi oturen att många förare körde omkull och ihop eller vad alla nu gjorde. Jag tror det var gulflagg på 3-4 ställen samtidigt och även den nya flaggan, (vit med rött kryss) användes flitigt. Även vitflagg flaggade man med vid mållinjen. Jag försökte göra bra varvtider men det var ju svårt. Inte förrän jag såg min vän i bandepån stå och göra gasrörelser med sin arm fick jag fart och gjorde snabbaste varvet på mitt näst sista varv. 2:13.342 blev tiden och var 20:e snabbast i min grupp. Var ganska nöjd med det.

Blev sedan inplacerad i körkval 2 om B/C-final. Fick en bra grindplats med var dåligt med vi själva grindsläppet och de två vid sidorna om mig gick in framför mig och jag var dåligt med efter första sväng. Jag låg i alla fall på 20:e plats efter två varv och det skulle räcka för B-final då de 20 bästa går till B. Men jag körde till mig några placeringar till och slutade på 16:e plats.
Film från körkvalet: (Tyvärr lite skit på kameran men det syns ändå.)

Till B-finalen fick jag välja grind som 32:a. Typ nästan sist. Fick väl ändå inte någon jättedålig plats, men även här var jag dåligt med i starten. Efter första varvet låg jag 27:a. Men jag kände mig stark och körde på. Tyckte att jag börjat få lite flyt i körningen också och det trummade på rätt bra. Jag slutade på 16:e plats efter att nästan lyckats komma förbi och upp till 15:e plats i sista svängen. Men det blev tajt och jag fick slå av. Men ändå supernöjd med dagen.
Film från B-finalen: